Politycy pochodzący z Połczyna-Zdroju obejmują wysokie stanowiska w rządzie

Od kilku dni na wielu portalach prasowych krążą informacje, że Stanisław Wziątek, znany lokalny polityk z Połczyna Zdroju, ma objąć stanowisko Wiceministra Obrony Narodowej. Dotychczas Wziątek w swojej karierze pełnił rolę członka zarządu województwa zachodniopomorskiego.

Do plotek dotyczących powołania Wziątka na to prestiżowe stanowisko odniósł się również Burmistrz Połczyna Zdroju, Stanisław Witek. Łukasz Nitras, inny urodzony i wychowany w Połczynie-Zdroju polityk, ma z kolei zostać Ministrem Sportu i Turystyki. Obaj mężczyźni posiadają bogate doświadczenie polityczne i są teraz na progu kariery na szczeblu krajowym.

Witek wyraził swoje podekscytowanie tym faktem, podkreślając, że to pierwszy raz w historii gminy Połczyn-Zdrój, kiedy dwóch jej przedstawicieli zdobywa tak wysokie stanowiska rządowe. „Zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby te korzystne okoliczności przyczyniły się do gospodarczego rozkwitu naszego miasta i gminy” – zadeklarował Witek. Wyraził również swoje przekonanie, że ten rozwój jest w pełni zgodny z jego wizją na rozwój gminy.

Witek zdaje sobie jednak sprawę, że ze względu na specyficzny charakter Połczyn-Zdroju jako gminy uzdrowiskowej, nie ma tam miejsca na rozwój dużego przemysłu, który mógłby stworzyć nowe miejsca pracy. Niemniej jednak, Burmistrz nie ma zamiaru się poddawać i kontynuuje swoje wysiłki na rzecz promocji i rozwoju gminy.