Na co zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków

Na co zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków

Przygotowane w prawidłowy sposób ogórki kiszone są smaczne, ale poza tym mają także pozytywny wpływ na naszą florę jelitową. Aby ukiszone przez nas ogórki miały odpowiedni smak, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Najsmaczniejsze ogórki to te chrupki i nieposiadające pustego wnętrza.  Co zrobić, aby uzyskać taki efekt? Oto kilka cennych rad, które należy wziąć pod uwagę.

Na co zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków

Podstawowa kwestia to ułożenie ogórków w słoiku. Musimy zwrócić uwagę, aby było włożone do naczynia ciasno i szczelnie.  Jeśli podczas kiszenia wydostałyby się ponad zalewę, najprawdopodobniej uległyby zepsuciu w wyniku kontaktu z tlenem.

Jeśli będziemy przechowywać słoiku w pomieszczeniu o wysokiej temperaturze, bez wątpienia proces kiszenia będzie zachodził zdecydowanie szybciej. Istnieje  jednak niebezpieczeństwo, że ogórki, zamiast się zakisić, po prostu się zepsują i będą się nadawać jedynie do wyrzucenia.  Nie warto zatem ryzykować. Najlepiej zadbać o optymalną temperaturę kilkunastu stopni Celsjusza. Cierpliwość jest najlepszą przyprawą, dzięki której  w odpowiednim czasie, będziemy się cieszyć chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami

Jeśli nie chcemy mieć przykrej niespodzianki w postaci pustej w środku i miękkiej kiszonki, postarajmy się użyć jedynie młode ogórki charakteryzujące się średnią wielkością i jasną skórką. Aby zapewnić im dodatkową chrupkość, warto dorzucić do słoika parę liści wiśni.

Jeśli postąpimy zgodnie z powyższymi wskazówkami, przez całą jesień i zimę będziemy się mogli delektować własnej produkcji rarytasem.

Na ten temat pisze także strona https://www.glodni.pl/